2012. január 14., szombat

Piskóta tortához

Ez számomra a tökéletes piskóta. Míg nem találtam rá erre a receptre (eredeti recept itt: http://www.desszert.eu/piskota_karika) nem igazán sikerült olyan piskótát sütnöm, mely az elvárásaimnak megfelelt. Hol túl házias jellegű lett a piskóta, hol leragadt az alja, vagy púpos lett a közepe. Viszont ez a recept garantáltan sikerül. Én a megadott menyiséget egy 25-26 cm-es tortaformához szoktam bekeverni. Sütőpor nem kell bele.

Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • 160 g kristálycukor
  • 200 g liszt
  • 1 csipet só

Elkészítés:
Vágjunk a torta forma aljába sütőpapírt. Sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tojásokat válasszuk szét. Először a cukorral és a sóval verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá. Majd egyenként lassan hozzákeverjük a tojássárgákat is. A lisztet kisebb adagokban keverjük hozzá. Beleöntjük a formába a tésztát, a tetejét elegyengetjük, tésztát habkártyával a forma szélei felé húzzuk (így nem lesz púpos a közepe). 180 fokos sütőben (hőlégkeverés nélkül) kb 30 perc alatt megsül. Amint kész megszórjuk a tetejét liszttel és fejjel lefelé egy tálcára tesszük és így hagyjuk kihűlni. A liszt felszívja a felesleges nedvességet, illetve a keletkezet párát és nem fog a tálcára ragadni a piskóta felső rétege. Ha kihűlt körbe vágjuk. 

Amennyiben más méretű tortaformánk van, akkor az alábbiak segíthetnek.....
1 tojás
20 g cukor
25 g liszt
pici só
-----------------
5 tojás
100 g cukor
125 g liszt
pici só
--------------------
6 tojás
120 g cukor
150 g liszt
pici só
------------
7 tojás
140 g cukor
175 g liszt
pici só

Praktikák
  • ne verjük a tojásfehérjét túl keményre
  • a lisztet csak akkor adjuk hozzá, ha már a tojássárgákat elkevertük
  • lehetőleg a kész piskóta krémet egyben borítsuk a formába, ne folyassuk, hogy a habállagot megőrizzük
  • akkor sült meg a piskóta ha a tetejét kicsit tenyérrel megnyomkodva nem hallunk sercegő hangot
  • lényegében mérleg nélkül is elkészíthető tojás-cukor-liszt 1:1:1 arányban kerüljön bele, azaz 1 tojás, 1 ek cukor (20 g), 1 ek liszt (25 g)
  • kakaós piskóta készítésnél a liszt mennyiségét csökkentsük a kakaó mennyiségével

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése