2012. december 15., szombat

Ribizlis szelet

Ribizlis sütemény
Ribizlis szelet
Hozzávalók:
a tésztához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál víz
  • 6 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 24 dkg liszt
  • 24 dkg cukor
a krémhez:
  • 6 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • 60 dkg leszemezett piros és fekete ribizli vegyesen
a mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 6-8 evőkanál citromlé
a díszítés:
  • 10-15 dkg leszemezett piros és fekete ribizli vegyesen

Elkészítés:
A búzadarát megfőzöm a tejben, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal és 5 dkg porcukoral együtt. Hideg vízbe állítva, időnként megkeverve, hűlni hagyom.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, a tepsibe sütőpapírt teszek.
A tészta hozzávalóit elfelezem, két lapot sütök külön-külön. 3 egész tojást 12 dkg cukorral a robotgéppel nagyon habosra keverek, belecsurgatom a 3 evőkanál vizet és a 3 evőkanál olajat is. A 12 dkg lisztet ( benne 1 kk. sütőpor ) kézi habverővel óvatosan hozzávegyítem. A tepsibe simítom és kb. 10-12 perc alatt megsütöm.
Kicsúsztatom a sütőpapírral együtt, hűlni hagyom. A tepsit elmosom, és a másik lapot is megsütöm benne, de az alá már nem kell papír.
A vajat habosra keverem a maradék 15 dkg porcukorral és kanalanként hozzáadom a kihűlt tejbegrízt is. A ribizlit egy lapáttal nagyon óvatosan forgatom bele. A krémet az alsó lapra simítom, ráfordítom a másik lapot, lenyomkodom kissé és lehúzom róla a sütőpapírt.
A mázhoz simára keverem a porcukrot a citromlével és rákenem a lapra. Kirakom a ribizliszemekkel és hűtőbe teszem legalább 2 órára. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.

Ebből a mennyiségből nekem egy gáztepsi méretű sütemény lett.

Recept forrása: Moha konyha
Fotó: saját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése