2012. augusztus 14., kedd

Citromos cukkini lekvár fahéjjal

Már régóta szemezgettem a cukkiniből készült édességekkel, mint hamis ananász befőtt és a cukkini lekvár. Az utóbbira esett a választás. Nem bántam meg igazán friss, üdítő íze van. Ami még megerősített abban, hogy máskor is elfogom készíteni, az a férjem, aki nem szereti a cukkinit.  Csak kanalazta és kanalazta, közben egyfolytában csak azt hajtogatta, hogy nem hiszi el, hogy ez cukkiniből készült, annyira finom.

Források:
Levendulás-fahéjas cukkinilekvár
Citromos-gyömbéres cukkini lekvár

Hozzávalók:
  • 1 kg cukkini reszelve
  • 40 dkg cukor
  • 2 citrom
  • 1 tk fahéj
Elkészítés:
A cukkinit megpucoljuk,magját kivájjuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, majd fedő alatt elkezdjük párolni. (Én kihagytam azt a lépést miszerint előre becukrozzuk, állni hagyjuk és kinyomkodjuk a levét). Közben a citromok héját lereszeljük tulajdonképpen nincs rá szükség de, miért dobnánk ki? De akár bele is tehető a lekvárba. A citromok fehér részét lehámozzuk, húsát kockára vágjuk. Hozzáadjuk a citromot a fahéjjal együtt a már rotyogó cukkinihez, összefőzzük. Mikor már jó puha a cukkini, botmixerrel összeturmixoljuk. Tovább főzzük, sűrűn kevergetjük, hogy a már pépes állagú lekvár ne égjen oda. Vigyázzunk, mert "köpköd", nehogy megégessük magunkat. Akkor kész ha tányérra cseppentett lekvár kihűlés után nem folyik.
A befőttes üvegeket elmossuk, mindegyik aljára pici vizet teszünk és mikróban felforraljuk (egyszerre befér több üveg is), ezzel megvolt a fertőtlenítés. A kupakokat pedig tűzhelyen vízben szintén felforraljuk. Ezután ügyeljünk rá, hogy az üvege szájához és a kupakok belsejéhez ne nagyon érjünk. Az üvegeket megtöltjük, a kupakokat szorosan rácsavarjuk, majd mindegyik üveget fejjel lefelé pihentetjük kicsit (légtelenítünk). Azt követően száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ebből a mennyiségből kb. 4-5 db 180-190 ml (tormás) üveget sikerült megtölteni. Tartósító szer nem került bele, később beszámolok róla, hogy meddig sikerült így tárolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése