Ribizlis szelet |
a tésztához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál víz
- 6 evőkanál olaj
- 2 kávéskanál sütőpor
- 24 dkg liszt
- 24 dkg cukor
- 6 dl tej
- 10 dkg búzadara
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél rúd vanília kikapart belseje
- 60 dkg leszemezett piros és fekete ribizli vegyesen
- 20 dkg porcukor
- 6-8 evőkanál citromlé
- 10-15 dkg leszemezett piros és fekete ribizli vegyesen
Elkészítés:
A búzadarát megfőzöm a tejben, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal és 5 dkg porcukoral együtt. Hideg vízbe állítva, időnként megkeverve, hűlni hagyom.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, a tepsibe sütőpapírt teszek.
A tészta hozzávalóit elfelezem, két lapot sütök külön-külön. 3 egész tojást 12 dkg cukorral a robotgéppel nagyon habosra keverek, belecsurgatom a 3 evőkanál vizet és a 3 evőkanál olajat is. A 12 dkg lisztet ( benne 1 kk. sütőpor ) kézi habverővel óvatosan hozzávegyítem. A tepsibe simítom és kb. 10-12 perc alatt megsütöm.
Kicsúsztatom a sütőpapírral együtt, hűlni hagyom. A tepsit elmosom, és a másik lapot is megsütöm benne, de az alá már nem kell papír.
A vajat habosra keverem a maradék 15 dkg porcukorral és kanalanként hozzáadom a kihűlt tejbegrízt is. A ribizlit egy lapáttal nagyon óvatosan forgatom bele. A krémet az alsó lapra simítom, ráfordítom a másik lapot, lenyomkodom kissé és lehúzom róla a sütőpapírt.
A mázhoz simára keverem a porcukrot a citromlével és rákenem a lapra. Kirakom a ribizliszemekkel és hűtőbe teszem legalább 2 órára. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.
Ebből a mennyiségből nekem egy gáztepsi méretű sütemény lett.
Recept forrása: Moha konyha
Fotó: saját
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése